Atenció estudiants! Uns consells d’última hora poden ajudar a enfrontar-se a la munió d’exàmens finals i la temuda Selectivitat. Una gran inversió de temps i esforç per memoritzar temes, dates, fórmules, obres d’art, etc, pot haver trobat una solució eficaç.
El José María Bea, subcampió de memòria de fons (sí, és un esport de competició) ha estat entrevistat a El Huffington Post i ha recomanat tres trucs senzills per potenciar la memòria.
Primer truc: les dates
Per memoritzar dates, tant dia, mes o any, Bea recomana convertir els números en paraules. Aquests mots han de recordar-te explícitament i de forma fàcil aquell número que vulguis recordar. Per exemple la data d’aniversari d’un amic proper o una platja (o muntanya) que sempre visitis i que et faci pensar ràpidament en l’agost.
El millor per retenir-les en la memòria és convertir els números en paraules de la següent manera:
- Dia : “En comptes de pensar en el nombre, pensa en alguna cosa que et recordi a aquesta xifra, com si coincideix amb l’aniversari d’algú especial, la matrícula del teu cotxe … Relaciona-ho amb una cosa que coneguis”, aconsella Bea.
- Mes : Converteix-lo en alguna cosa que puguis visualitzar. Com apunta aquest expert, “per exemple, amb el juliol et pots imaginar a Julio César; agost ho pots relacionar amb una platja, si és el mes en què sols anar a una, o amb desembre, imagina’t un Pare Noel”.
- Any : Aplica la mateixa tècnica que amb el dia i “busca alguna cosa que et recordi aquest any”, afegeix Bea.
Segon truc: una llista
Una tècnica senzilla que es pot aplicar quan toca aprendre una llista ordenada és la que els experts en mnemotècnia coneixen com Palau de la memòria.
Consisteix en imaginar un recorregut que es faci habitualment. Un exemple podria ser visualitzar un recorregut que comenci a la teva habitació, seguiu pel passadís de casa teva, el menjador, la cuina, el replà, l’ascensor … La clau és que passi “per diferents llocs destacats” i que el recorregut “sigui natural per a tu”, afirma Bea. Després cal associar cada paraula o concepte de la llista a un lloc.
“Per exemple, si he de aprenderme diversos filòsofs i el primer és Plató, m’ho puc imaginar a la meva habitació. No obstant això, com pot ser fàcil confondre-ho amb un altre, puc convertir el seu nom en una altra cosa, com en un plat gran o en un plàtan … si és una cosa graciós o desperta emocions ho recordaré millor “, explica l’expert. “Així, pots imaginar que et despertes a la teva habitació i un munt de plats cauen a terra. Només cal anar repetint aquesta tècnica en cada estada del recorregut”.
Tercer truc: les fórmules
Aquest mètode és el més complicat però una vegada dominat, es converteix en una gran senzillesa. Bea recorda que les fórmules solen estar compostes de lletres i números. Es tracta d’anar substituint els números per lletres i fer mots molt fàcils. Per exemple, com ho explica el José María: “Si he de memoritzar un nombre, com pot ser el 43, busco una paraula que pugui recordar que tingui una c (pel 4) i una m (pel 3), com a cama, o 65 podria ser sol. Creo les paraules omplint amb vocals”, aclareix Bea.
Normalment es componen de nombres i operacions, i Bea proposa una estratègia per a cada element.
En el cas dels nombres, recomana recórrer al mètode Hérigone, que també serveix per memoritzar dates. El nom pot espantar, però una vegada que es domina aquesta tècnica recordar un nombre és bufar i fer ampolles.
Amb aquest mètode, cada número es converteix en una consonant:
- 1 = t (perquè la grafia s’assembla)
- 2 = n (perquè el nombre sembla una n tombada i té dos potetes )
- 3 = m (perquè sembla una m tombada i té tres potes )
- 4 = c (só fonètic de com comença quatre)
- 5 = l (la lletra és el nombre romà per a 50)
- 6 = s (sis comença per s)
- 7 = f (el nombre sembla una f a l’inrevés)
- 8 = g (per la similitud gràfica)
- 9 = b (el nombre sembla una b l’inrevés)
- 0 = r (la paraula zero té una r)
“Si he de memoritzar un nombre, com pot ser el 43, busco una paraula que pugui recordar que tingui una c [per el 4] i una m [per el 3], com cama, o 65 podria ser sol i el 81 gat. Faig les paraules omplint-les amb vocals”, aclareix Bea.
Per recordar-se de les operacions matemàtiques, el seu truc és convertir els símbols en accions. “Amb el + podem imaginar una abraçada, amb – retallem, una multiplicació per a mi és una manifestació i en una divisió veig cues en un cinema, que la gent es va posant en cadascuna”, explica. D’aquesta manera, “si alguna cosa és elevat al cub, m’imagino a algú pujat a un arbre amb una galleda a la mà”, assegura.
Deixa un comentari