El cos de seguretat proposa una senzilla “check list” perquè la tornada de vacances dels nostres fills sigui segura.
El Grup de Xarxes Socials de la Policia Nacional Espanyola ha elaborat una senzilla llista per a una tornada segura de vacances dels nostres fills amb una sèrie de comprovacions que els pares haurien de fer per assegurar-se que els fills menors de 14 anys comencen el nou curs amb les millors condicions de seguretat i privacitat en l’ús d’Internet, xarxes socials, el mòbil i altres aparells electrònics. A més, recorden la possibilitat d’establir un «contracte» d’ús de tecnologia amb els més petits, per al seu ús responsable i segur que ofereixen per a que pugui ser descarregat.
1. Comprovar quines fotos s’han pujat a les xarxes socials i si podrien ser perjudicials per a la seva imatge, ara o en un futur, o incomodar algun dels protagonistes. En cas de dubte, el millor és evitar problemes i esborrar aquesta foto.
2. Demanar-los que comprovin quines fotos o comentaris referits a altres persones han pujat als seus perfils o als dels seus contactes, i demanar-los que comptin amb la seva autorització per compartir-los. SEMPRE vetllar per la intimitat i bona imatge dels altres. Explicar als fills el greu que és el ciberassetjament, que no ho faci ni ho consenti a altres.
3. Comprovar quines fotos o vídeos s’han fet amb el mòbil i guardat en aquest dispositiu, o altres, i / o compartit a través del WhatsApp. Explicar-los la importància de protegir la seva imatge i privacitat i respectar SEMPRE la de la resta per evitar problemes a tots.
4. Explicar i racionalitzar amb ells l’adequat ús dels aparellselectrònics, evitar la hiperconnexió al mòbil i Internet i marcar unes pautes pel que fa al temps, l’ocasió i el cost. Ajuda els teus fills a evitar les addiccions digitals.
5. Explicar-los que tant en xarxes socials com a Whatsapp o jocs en xarxa s’ha de fer un ús racional dels mateixos. Que sàpiguen dir NO a afegir a desconeguts en els seus espais personals així com a posar fi a una ciberrelació molesta o sortir d’un grup ocasional d’estiu creat a Whatsapp.
6. Comprovar amb ells que tenen ben configurats els seus perfils, tancats al seu cercle personal, i que han sortit de la sessió en correu i xarxes socials si han compartit el dispositiu. També recordar qüestions bàsiques de seguretat com instal·lar un codi d’accés al mòbil, canviar les contrasenyes amb relativa freqüència i instal·lar un antivirus.
7. Si els nens són encara petits, s’han d’acompanyar des del principi en el bon ús de la tecnologia i han d’entendre que tu tinguis accés als seus dispositius, fins donar-los més autonomia segons vagin creixent. Instal·la els programes, filtres o apps de gestió parental i seguretat oportuns. Que entenguin que en cas de necessitat poden recórrer a tu, als professors i, si és greu, a la policia.
8. Explicar als fills la importància de protegir la seva intimitat i imatge, a més d’evitar explicar detalls que posin en risc la seva seguretat o la de les seves pertinences (presumir de determinats béns pot ser una temptació o donar males idees per als amics de l’aliè). Els pares han de recordar també les edats mínimes d’accés a plataformes online.
9. explica’ls la importància de saber comprar o consumir bé la tecnologia, tant els aparells i terminals com els jocs, arxius o programes. Que distingeixin la seva fiabilitat i legalitat, que siguin conscients dels possibles costos, etc.
10. A la tornada a la normalitat, és important fixar amb ells per escrit unes normes de bon (segur, privat, respectuós) ús del seu mòbil, tablet, ordinador o dispositiu connectat a Internet, a pactar entre tots quan es vagi a comprar o estrenar un nou gadget per al noi/a. Aquestes normes, pactades de comú acord, es relaxaran o cancel·laran quan tinguin més edat i demostrin que ho saben gestionar de manera autònoma.
Deixa un comentari